Jak na přepis energií snadno a rychle krok za krokem

Jak na přepis energií snadno a rychle krok za krokem

Jak na přepis energií snadno a rychle krok za krokem

Přepis energií na nového majitele může být velice snadný – ovšem za předpokladu, že všechny zúčastněné strany komunikují a spolupracují. V době elektronické je tento úkon možné vyřídit z pohodlí gauče a může to být akce v důsledku na pár minut. Jak to vlastně celé funguje?


Kdy budete řešit přepis energií?

Přepis energií se týká zpravidla tehdy, když dochází ke změně majitele či nájemce v bytě. Nevyhnete se mu při stěhování, koupi nového bytu či domu, změně pronájmu či v takových krajních případech, jako je úmrtí osoby, která je měla na sebe napsané.


Jak dlouho přepis trvá?

Nejjednodušeji přepis probíhá, pokud zůstává dodavatel energií stejný – v tomto případě jde o tzv. přepis odběrného místa, které trvá maximálně dva týdny. Pokud je přepis energií spojen se změnou dodavatele, je to zpravidla proces na měsíc, proto je dobré důkladně se na něj připravit. Ještě než se rozhodnete pro konkrétního nového dodavatele energií, doporučujeme udělat si malý nezávislý průzkum trhu a porovnat nabídky zavedených i menších dodavatelů ve vašem regionu. Zabere to s využitím internetových kalkulaček pár minut a vy tak budete mít jistotu, že nebude dlouhodobě platit víc, než je nutné. 


Jaké dokumenty jsou potřeba pro přepis?

V každé situaci budou vyžadovány specifické dokumenty, přičemž klíčovými informacemi jsou adresa a EAN kód pro jednoznačnou identifikaci odběrného místa, které lze najít například ve smlouvě nebo na účtování stávajícího dodavatele. Ačkoliv někteří poskytovatelé mohou mít své vlastní formuláře na převod elektřiny nebo plynu, obvykle budete potřebovat následující dokumenty:

  • Žádost o ukončení smlouvy, kterou předloží stávající odběratel.
  • Nová smlouva o dodávkách elektřiny, podepsaná novým odběratelem.
  • Doklad o vlastnictví odběrného místa, jako je kupní nebo nájemní smlouva, úmrtní list v případě úmrtí původního dodavatele nebo případně čestné prohlášení.
  • Předávací protokol, ve kterém se stávající a nový odběratel dohodnou na stavu elektroměru nebo plynoměru.
  • Plná moc od původního odběratele, pokud ten sám nechce řešit proces převodu energií.

I když se jedná o převod elektřiny nebo plynu, samotný postup a potřebné dokumenty jsou v zásadě podobné. Požadované dokumenty lze odeslat poštou nebo osobně doručit na pobočku dodavatele, a někteří poskytovatelé umožňují vyřízení všeho online.


Přepis energií krom za krokem

Při zachování stávajícího dodavatele je proces převodu odběrného místa poměrně snadný. Níže je popsán postup:

  1. Aktuální zákazník požádá o převod odběrného místa u svého současného dodavatele.
  2. Dodavatel zašle novému zákazníkovi návrh smlouvy.
  3. Jakmile nový zákazník podepíše smlouvu, dodavatel ukončí smlouvu s původním zákazníkem.
  4. Nový zákazník obdrží rozpis záloh a původní zákazník dostane konečné vyúčtování.

Rozhodli jste se změnit dodavatele? V tomto případě požádejte o převod energie u nového dodavatele, který by měl zajistit propojení obou smluv:

  1. Nový zákazník podá žádost o převod energie u nového dodavatele.
  2. Nový zákazník podepíše smlouvu s novým dodavatelem.
  3. Původní zákazník předá plnou moc novému dodavateli, aby ukončil smlouvu u jeho současného dodavatele.
  4. Nový zákazník obdrží rozpis záloh od nového dodavatele, zatímco původní zákazník dostane konečné vyúčtování od stávajícího dodavatele.
Chci pomoct s přepisem


Co může přepis energií zkomplikovat?

Potenciální obtíže během procesu převodu energií

  1. Odmítnutí původního odběratele spolupracovat:
  • Původní odběratel odmítá zapojit se do procesu převodu energie.
  • I přesto, že nový odběratel může sám sestavit veškerou potřebnou dokumentaci, je nezbytná plná moc od původního odběratele k úspěšnému dokončení převodu.
  1. Nepodepsání předávacího protokolu:
  • Chybí-li podepsaný předávací protokol, dodavatel odhaduje stav na základě průměrné předchozí spotřeby.
  • Doporučuje se fotografovat stav měřáků k prevenci nesrovnalostí a případně reklamaci u dodavatele.
  1. Problémy s původním nájemníkem:
  • Pokud se nepodaří získat souhlas nebo kontaktovat původního nájemníka, který se odstěhoval bez ukončení odběru energie, může být předloženo čestné prohlášení.
  • Disponujete-li nájemní smlouvou a dalšími potřebnými dokumenty, měl by převod proběhnout bez větších problémů.
  1. Neuzavření kupní smlouvy při koupi bytu:
  • Chcete-li převést energie při koupi bytu, uzavření kupní smlouvy je zpravidla nezbytné.
  • Některé dodavatele může uspokojit smlouva o budoucí kupní smlouvě, ale bez kupní smlouvy představuje převod energií riziko.
  1. Odpojení plynu a elektřiny v nemovitosti:
  • V případě, že původní vlastník zrušil odběr energií bez současného přihlášení nového majitele, došlo k odpojení plynu a elektřiny.
  • Tato situace vyžaduje instalaci nových měřáků a zaplacení připojení nového odběrného místa včetně potřebných revizí.

Není třeba se přepisu obávat, je to poměrně jednoduchý úkon a ve většině případů se obejde bez komplikací. Je to věc dohody všech angažovaných stran. Pokud například původní majitel nechce ni vyřizovat, stačí, aby vypsal plnou moc pro nového majitele, který celou administrativu vezme na sebe. Koupě nebo pronájem nového bytu můžete navíc vzít jako jedinečnou příležitost dobře si nastavit hospodaření s energiemi z dlouhodobého hlediska, abyste maximálně ušetřili.


S LAMOU ušetříte až 13 000 Kč* za 2 roky. Nejlevnější dodavatel elektřiny a plynu!Chci přejít k Lamě

Zpět na výpis novinek

Nechte nám
na sebe kontakt

Lama energy

Máte dotaz?

Zavolejte nám nebo napište!

Máte dotaz?

Zavolejte nám nebo napište!

Jsme součástí skupiny
LAMA ENERGY GROUP

Věříme, že každý nápad a příležitost může mít vysokou hodnotu, pokud ji správně uchopíte. A o to se v našem podnikání snažíme každý den. Hlavními obory našeho podnikání jsou energetika, teplárenství, ropa a zemní plyn a telekomunikace. LAMA ENERGY GROUP zaměstnává více než sedm set lidí. Naše hlavní obchodní aktivity se soustředí na střední Evropu a Severní Ameriku.

Lama solar

Zkušená česká firma, která se zaměřuje na výstavbu obnovitelných zdrojů pro domácnosti, firmy a velkoodběratele.

Lama lighting

Firma se zaměřuje na dodávky a montáže úsporného osvětlení. „Na klíč“ provádí výstavbu nové inteligentní osvětlovací soustavy.

Lama Energy Group

Český firemní holding, který se zabývá dodávkou energií, těžbou ropy a plynu, teplárenstvím a poskytováním služeb digitální televize, mobilního volání a datového spojení.

Lama Energy

Tradiční český dodavatel levnéhé plynu a elektřiny pro domácnosti, podnikatele i velkoodběratele, který má výhodu ve vlastní těžbě plynu na jižní Moravě.

LAMA kominictvi

Staráme se o 100% kondici vašich komínů. Provádíme pravidelné kontroly a čištění komínů.

Lama home

Naše nejmladší divize LAMA home Vám pomůže s profesionální projekcí a realizací té nejlepší možné kombinace technologií, které jsou na trhu dostupné.

Manlomka

Manlomka je chráněná dílna, která byla založena v roce 2008. Zaměřuje se na výrobní, rukodělné práce a je také poskytovatelem náhradního plnění.

telly

Přední provozovatel satelitní a internetové televize s řadou exkluzivních sportovních programů s více než desetiletou historií, který poskytuje i služby připojení k internetu.