I přes léto se dá výrazně šetřit na energiích. Jak?

I přes léto se dá výrazně šetřit na energiích. Jak?

I přes léto se dá výrazně šetřit na energiích. Jak?

Léto není na spotřebu energií tolik náročné jako zimní měsíce, i tak jste ale na omylu, pokud si myslíte, že v létě spotřebujete jen minimum a není kde více ušetřit. Jsou to právě ledničky nebo v posledních letech tolik populární klimatizace či větráky, které patří suverénně k největším žroutům energií v létě. Když se s podobnými spotřebiči naučíte chytře zacházet, nebudete pak nad vyúčtováním překvapeně kroutit hlavou a vaše peněženka nezažije šok.

Dobře se starejte o lednici

Lednice patří mezi domácí spotřebiče, které přes léto takzvaně žerou nejvíce energie. Proč? Je to jednoduché, často ji využíváme, dáváme si do ní vychladit pití, skladujeme v ní jídlo a všelijaké letní občerstvení. Proto je třeba v teplých měsících věnovat zvýšenou pozornost právě lednici. Pravidelně odstraňujte námrazu z lednice i mrazáku, i několik milimetrů námrazy zvyšuje spotřebu energie, a to dokonce až dvojnásobně. Kromě námrazy si hlídejte také teplotu v lednici. Je zbytečné běžné potraviny chladit na pět a méně stupňů Celsia. Potraviny budou dostatečně chráněny i při sedmi či osmi stupních, a navíc se vám díky vyšší teplotě podaří ušetřit za elektřinu. Obecně lednici umístěte do chladnější části bytu či domu. Neměla by být hned u okna nebo u zdroje tepla – i vyšší teploty v bezprostředním okolí lednice zvyšují její spotřebu.

S klimatizací zacházejte účelně

Téměř tropická léta v posledních letech změnila naše požadavky na vybavení bytu a komfort doma. Klimatizace se nově objevují mezi standardním vybavením nových bytů a není divu, protože za parných dnů a nocí přinášejí příjemnou, osvěžující úlevu. Spotřebiče ochlazující vzduch, a to včetně výkonných větráků, patří mezi energeticky nejnáročnější elektroniku, proto byste ji měli využívat účelně a efektivně. Nikdy klimatizaci nenechávejte běžet celý den. Zapínejte ji pouze v časových intervalech, kdy je horko v bytě nesnesitelné. Mějte zavřená okna a nevětrejte, aby ochlazený vzduch neunikal oknem ven. Teplota nastavená na klimatizaci by měla být o pět, maximálně šest stupňů nižší než ta venkovní, a to i ze zdravotních důvodů. V částech dne, kdy klimatizace neběží, ji kombinujte s klasickým větráním. Nezapomeňte, že podobné přístroje vzduch pouze ochlazují, nikoliv vyměňují.

Přejděte k levnějšímu dodavateli

Dnes působí na českém trhu kromě dominantních hráčů i alternativní poskytovatelé energií, kteří umí nabídnout bezkonkurenční ceny. Přesto mnozí lidé zůstávají ze setrvačnosti u jednoho dodavatele a na energiích tak zbytečně přeplácí. LAMA energy dodává domácnostem elektřinu za výhodnou cenu již od roku 2012. Tuto cenu dokáže garantovat díky tomu, že část dodávek elektřina pokrývá z vlastní produkce v České republice, nebo výhodnou koupí plynu na energetických burzách v období, kdy je elektřina nejlevnější. Navíc jde o prověřeného a tradičního poskytovatele, který působí na trhu s energiemi od jeho úplného počátku.

Zpět na výpis novinek

Nechte nám
na sebe kontakt

Lama energy

Máte dotaz?

Zavolejte nám nebo napište!

Máte dotaz?

Zavolejte nám nebo napište!

Jsme součástí skupiny
LAMA ENERGY GROUP

Věříme, že každý nápad a příležitost může mít vysokou hodnotu, pokud ji správně uchopíte. A o to se v našem podnikání snažíme každý den. Hlavními obory našeho podnikání jsou energetika, teplárenství, ropa a zemní plyn a telekomunikace. LAMA ENERGY GROUP zaměstnává více než sedm set lidí. Naše hlavní obchodní aktivity se soustředí na střední Evropu a Severní Ameriku.

Lama solar

Zkušená česká firma, která se zaměřuje na výstavbu obnovitelných zdrojů pro domácnosti, firmy a velkoodběratele.

Lama lighting

Firma se zaměřuje na dodávky a montáže úsporného osvětlení. „Na klíč“ provádí výstavbu nové inteligentní osvětlovací soustavy.

Lama Energy Group

Český firemní holding, který se zabývá dodávkou energií, těžbou ropy a plynu, teplárenstvím a poskytováním služeb digitální televize, mobilního volání a datového spojení.

Lama Energy

Tradiční český dodavatel levnéhé plynu a elektřiny pro domácnosti, podnikatele i velkoodběratele, který má výhodu ve vlastní těžbě plynu na jižní Moravě.

LAMA kominictvi

Staráme se o 100% kondici vašich komínů. Provádíme pravidelné kontroly a čištění komínů.

Lama home

Naše nejmladší divize LAMA home Vám pomůže s profesionální projekcí a realizací té nejlepší možné kombinace technologií, které jsou na trhu dostupné.

Manlomka

Manlomka je chráněná dílna, která byla založena v roce 2008. Zaměřuje se na výrobní, rukodělné práce a je také poskytovatelem náhradního plnění.

telly

Přední provozovatel satelitní a internetové televize s řadou exkluzivních sportovních programů s více než desetiletou historií, který poskytuje i služby připojení k internetu.